Dienstplicht Nederland afgeschaft?

Gepubliceerd op 8 februari 2024 om 18:08

De dienstplicht in Nederland is toch afgeschaft? Nee nee, de opkomstplicht is uitgesteld. Wat betekent dat en wat gebeurt er als je de dienstplicht weigert?

Boven een foto uit Afghanistan. 


Dienstplicht in Nederland

De Nederlandse krijgsmacht bestaat tegenwoordig uit beroepspersoneel. Er is echter nog steeds een dienstplicht in Nederland. Ben je tussen de 17 en 45 jaar oud dan ben je volgens de wet dienstplichtig.

Jaarlijks wordt door defensie een brief verstuurd naar mensen die dat jaar 17 jaar zijn geworden. Hierin staat dat betrokkene is ingeschreven maar niet opkomstplichtig is. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen. 

Bij een situatie als een dreigende oorlog, kan de Nederlandse overheid besluiten om de opkomstplicht weer te activeren. 


Dienjaar

Defensie is eind 2023 begonnen met de introductie van een zogenaamd Dienjaar. Jongeren die zich vrijwillig aanmelden, krijgen dan een korte opleiding tot militair waarna ze ingezet zullen worden op bestaande functies.

Defensie hoopt hiermee meer personeel aan te trekken en het Nationale Reserve uit te breiden. Na het Dienjaar is het mogelijk om te blijven werken voor Defensie of terug de burgermaatschappij in te gaan, eventueel als Reservist. 


Dienstplicht weigeren

Wat gebeurt er als je de dienstplicht weigert? Dat kunnen we nu goed zien in Oekraïne. Wie daar de dienst weigert zal een boete krijgen of de gevangenis in gaan.

Reken erop dat dit ook in Westerse landen zal gelden wanneer hier de dienstplicht weer actief wordt ingevoerd. Voor de Tweede Wereldoorlog werden Nederlandse dienstweigeraars ook gevangen gezet. 

Men onderscheidt verschillende vormen van dienstweigering. In het verleden was het mogelijk om een vervangende dienstplicht uit te voeren wanneer men gewetensbezwaren had ten aanzien van geweld.

Ook was het mogelijk om bij ongewapende troepen geplaatst te worden. Was je een totaalweigeraar, dan kon je tot 21 maanden achter de tralies verdwijnen. 


Militair die weigert

Heb je tegen die tijd geen zin om een boete te betalen of de gevangenis in te gaan, ga dan vooral de dienst in. Besef je wel goed dat een militair die dienst nalaat of weigert, zware straffen kan ontvangen.

Zo kan hij tot twee jaar gevangenisstraf krijgen of een geldboete van de vierde categorie (€ 25.750,-). In oorlogstijd kan deze gevangenisstraf zelfs worden opgelegd voor de duur van vijf jaren. 


Hoe denk jij over de dienstplicht?

Ben je voor- of tegenstander van een actieve dienstplicht? 

Laat het weten in de reacties.


Rating: 0 sterren
0 stemmen

U kunt het bericht beoordelen door een aantal sterren te selecteren.

Indien u een reactie plaatst, zal uw e-mailadres niet zichtbaar zijn voor anderen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.