Een reddingsdeken is superhandig, het houdt je lichaamswarmte vast maar kan ook zorgen voor verkoeling. Een beetje improviseren en je maakt er zelfs een onderkomen mee! Lees verder om deze 10 Elite-tips tot je te nemen.
Wat is een reddingsdeken
Reddingsdeken, nooddeken, isolatiedekentje, overlevingsdeken, survivaldeken of zelfs space blanket. Allemaal verschillende benamingen voor hetzelfde dekentje. Ontwikkeld in de jaren '60 voor de ruimtevaart. Met deze technologie werden ruimtevaartuigen beschermd tegen de stralen van de zon.
Het is gemaakt van Mylar en een dunne aluminium coating. Een reddingsdeken is isolerend en waterdicht. Verder is het lichtgewicht en neemt het zeer weinig ruimte in. Het wordt veel gebruikt in noodsituaties en zit vaak ook standaard in een EHBO-set. Zelf neem ik er altijd eentje mee wanneer ik op pad ga.
Onderkoeling
De meest bekende toepassing van de nooddeken. In het geval van onderkoeling of dreigende onderkoeling is het belangrijk om zoveel mogelijk de lichaamswarmte vast te houden. Sla de deken om het slachtoffer heen met de gouden zijde aan de buitenkant (dit is dus zichtbaar). Ezelsbruggetje van Defensie: "Maak van een koud mannetje, een goud mannetje". Zorg dat de deken zoveel mogelijk aansluit op het lichaam en laat zo min mogelijk ruimte tussen lichaam en deken.
Let wel op dat het slachtoffer nog wel kan bewegen en dat er niks wordt afgekneld. De reddingsdeken reflecteert zo'n 90% van de warmte terug naar het slachtoffer.
Oververhitting
Creëer schaduw met de reddingsdeken. Span het als een tarp of schaduwdoek over het slachtoffer of houdt het vast in de hand bij gebrek aan bomen. Zorg dat de zilveren zijde richting de zon gaat en de gouden zijde richting het slachtoffer. Wikkel het slachtoffer niet in de reddingsdeken. Daar doe je hem geen plezier mee en dit zal de lichaamstemperatuur alleen maar doen stijgen.
10 Elite Tips
Je kwam hier niet alleen voor wat algemene informatie over een nooddeken, nee nee. Dus, hier komen nu tien elite tips voor de echte outdoor unit.
1. Warme rug
Last van optrekkende kou in luchtbed of matje? Koud achterwerk in de hangmat? Geen probleem. Vat 't dekentje en leg deze tussen jou en het luchtbed of onder de rug wanneer je in een hangmat ligt.
Zilveren zijde richting lichaam.
2. Wintertarp
Bevestig de nooddeken aan de binnenzijde van je tarp met een rolletje tape. Nu weerkaatst de warmte terug en is je onderkomen warmer. Zilveren zijde naar binnen toe. Er zijn ook speciale wintertarps op de markt, deze zijn vaak ook voorzien van een reflecterende binnenzijde.
3. Regenponcho
Lekker licht bepakt aan de wandel en overvallen door slecht weer? Gebruik de reddingsdeken als een geïmproviseerde poncho om zo droog te blijven. Deze is namelijk waterdicht Je kunt deze ook over je rugzak doen om deze droog te houden.
4. Reflecterend scherm
Maak een hitte reflecterend scherm bij het kampvuur om maximaal te profiteren van de warmte. Hou hier wel een veilige afstand aan anders gaat je dekentje in vlammen op.
5. Slaapzak
Gestrand en niet geprept voor een nacht in de buitenlucht? Geen probleem, wikkel jezelf in de reddingsdeken (zilveren zijde richting lichaam) en ga met zelfvertrouwen de nacht in. Met een beetje tape maak je er in een handomdraai een slaapzak van.
Ik heb hier eerst de deken in de lengte dubbelgevouwen en vervolgens de onderzijde omgeslagen en vast getapet. Daarna de zijkant omgeslagen en tot net boven het midden af getapet. Belangrijk om zweten te voorkomen, indien nodig eventueel wat tape verwijderen zodat de slaapzak kan luchten.
6. Isolatie
Ligt het land plat en de verwarming eruit? Gebruik nooddekens om deuren, ramen en kieren mee af te plakken. Dit houdt de warmte beter binnen. Kies een ruimte uit in je huis en probeer die warmer te houden in plaats van het hele huis. Je kunt ook een klein tentje bouwen in een kamer.
7. Onderkomen
Geen tarp ingepakt maar wel een nooddeken meegenomen? Ideaal, maak een simpel onderkomen (lean-to) met een nooddeken. De hoeken kun je vastmaken met behulp van een klein steentje of iets van een dennenappel (zie foto).
Wel een tarp mee maar geen grondzeil? Leg het op de grond voor dat beetje extra comfort. Ook ideaal voor in de winter, zeker wanneer je trouwe viervoeter mee gaat. Ik doe dan altijd een dekentje onder zijn wollen deken.
8. Watercollector
Gebruik de reddingsdeken als reservoir om water te verzamelen. Bevestig de vier hoekpunten van de grond af en span het zeer losjes. Water kan nu het midden verzamelen. Regenwater kun je in principe zo drinken. Zit je langer zonder drinkwater en is je opvangsysteem niet meer schoon dan kun je het water beter koken.
9. Touw maken
Snij of knip strips van de reddingsdeken. Gebruik deze strips om een touw te vlechten. Dit is niet sterk genoeg om mee te gaan abseilen maar voor lichter werk is het goed te gebruiken. Ook een ideale bezigheid om je maandagmorgen op kantoor mee door te komen.
10. Noodsignaal
Bevestig het aan een boom en laat de wind zijn werk doen. Wanneer mensen naar je op zoek zijn dan kan dit reflecterende materiaal er zomaar voor zorgen dat je sneller wordt gevonden.
Je kunt ook stukjes van de deken afsnijden en hiermee een pad markeren.
Samengevat
Samengevat is een klein, compact, lichtgewicht nooddekentje een ideaal survivalmiddel. Het weegt niets, is mega handig, multifunctioneel en echt MacGyver waardig.
Zeker wanneer je op pad gaat in de koelere seizoenen kan het geen kwaad om een nooddeken mee te nemen.
Mis je iets in dit elite overzicht? Zijn er nog vragen, opmerkingen of aanvullingen? Laat het me weten in de reacties.
U kunt het bericht beoordelen door een aantal sterren te selecteren.
Indien u een reactie plaatst, zal uw e-mailadres niet zichtbaar zijn voor anderen.
Reactie plaatsen
Reacties
Handig al die extra mogelijkheden!