De bom is gebarsten en je moet er snel vandoor. Een overstroming, rellen in je wijk of de oprukkende vijand die eraan komt. Hoe dan ook, je bent niet veilig en kunt niet langer in je bunker blijven. Wat moet je doen als bugging in geen optie meer is? Hoe bereid je je hierop voor? Lees alles over bugging out in dit gloednieuwe blogartikel.
Wat is bugging out?
Wanneer je écht weg moet uit je woning vanwege een bepaalde dreiging dan heb je het over bugging out. Je neemt dan enkel de essentiële zaken mee waaronder natuurlijk voedsel en water om het gebied te verlaten. Waar je vervolgens naartoe gaat is een tweede.
Zorg dat je een plan maakt, het liefst voor meerdere scenario's. Waar ga je heen, welke route(s) kun je nemen, hoe ga je verplaatsen, welk vervoersmiddel kun je gebruiken, wie neem je allemaal mee enzovoorts.
Bugout bag
Om van jouw locatie naar je bugout-locatie te verplaatsen is een stevige rugzak vaak wel een must. Tenzij je er vanuit kunt gaan dat het met een voertuig goed te doen is. Bedenk wel dat op dit soort momenten veel mensen dezelfde kant op gaan en dat de snelweg mogelijk helemaal vast staat.
Deze rugzak, de bugout bag, moet hufterproof zijn. Je moet hem ook nog kunnen dragen en er vele kilometers mee kunnen lopen. Kijk kritisch naar de inhoud want elke kilo telt. Onderaan dit blogartikel staat de video van mijn standaarduitrusting voor een nachtje wildkamperen. Wellicht een bron van inspiratie voor het samenstellen van je eigen bugout bag!
Bugout locatie
Sommige preppers hebben een bugout locatie voorbereid. Denk aan een huisje in het bos of een adres van familie of vrienden. Mocht je nou een vakantiewoning hebben dan zou je deze als bugout locatie kunnen gebruiken. Volgooien met lang houdbaar voedsel, water en allerlei andere preps. In geval van nood heb je zo een mooi backup plan.
Leven in het wild
'Als de shit de ventilator raakt dan overleef ik wel in het bos'. Dit kun je in Nederland compleet schudden. We hebben een paar mooie parken maar het is geen wildernis zoals in Canada of Scandinavië. Ga ook eens bij jezelf na hoe je dit denkt te gaan doen. Ben je goed in vissen? Kun je jagen en wild villen, preserveren?
De kans is ook groot dat er meer mensen hetzelfde idee hebben. Dan wordt het al snel erg druk in die kleine stukjes bos die we hier hebben. En je weet hoe je buren zijn als ze drie dagen niks te eten hebben gehad. Ze zullen, net als jij, alles doen om te overleven. Hopelijk is dat door samen te werken maar het zou ook zomaar anders kunnen lopen. Eindig je ergens in een greppel, al je uitrusting en voedsel ingenomen door de buren.
De realiteit is dat we in Nederland de ruimte en de natuur simpelweg niet hebben om in het wild te leven.
Zorg altijd voor een plan
Een mooi plan, geschikt voor verschillende scenario's, goed overdacht en een keer uitgetest. Dit is wel waar je naartoe wilt werken. Het heet niet voor niks 'preppen'. Het zit hem in de voorbereiding. Het is meer dan enkel reageren op gebeurtenissen.
Nu heb je de tijd om over alles rustig na te denken. Helder van geest, vanuit rust. Als je dit soort zaken allemaal moet bedenken op het moment dat er een noodsituatie is dan ga je andere keuzes maken en dat zijn niet perse bétere keuzes.
Je eigen broek ophouden, voor jezelf en je gezin zorgen. Het is een verantwoordelijkheid. Denk nou niet in een shtf-situatie 'Ik ga wel naar die vriend want die is goed geprept'. Regel je eigen zaken, zorg dat je een aanwinst bent voor andere mensen en vorm op die manier een robuuste groep. Ontwikkel je skills, blijf fit.
Nog een laatste tip: 'In een noodsituatie dan pak ik wel de voorraden van mijn buurman want hij is een prepper'. Denk hier nog eens goed over na want die buurman is al jaren bezig om ervoor te zorgen dat hij en zijn naasten voorbereid zijn. Ook op buren die denken dat ze zijn voorraad wel even leeg komen trekken. Wie trekt er hier aan het kortste eind?
Wat neem je mee als je een nachtje gaat bivakkeren? Inspiratie voor de bugout bag.
U kunt het bericht beoordelen door een aantal sterren te selecteren.
Indien u een reactie plaatst, zal uw e-mailadres niet zichtbaar zijn voor anderen.
Reactie plaatsen
Reacties
Bruv, 'de bom is gebarsten scenario' heb ik minstens drie keer in de week. Heel goed plan om een 'bug out' tas paraat te hebben. Nu sta ik meerdere keren per week zonder kleren op straat.
Bedankt voor het bericht en de 5 sterren Amitofu. Een setje kleding in de bugout bag is dan wel handig inderdaad.
Mocht de situatie in de nabije toekomst veranderen, van meerdere keren per week naar één week in de maand, dan zou ik een lichtgewicht tent of tarp aanraden.