Bugging in

Gepubliceerd op 30 maart 2024 om 09:25

Wat is 'bugging in' en hoe bereid je jezelf goed voor op zo'n situatie? In dit artikel nemen we een kijkje in dit fenomeen waarbij we de voor- en nadelen op een rijtje zetten. Lees de top 10 tips voor een bug in scenario...


Wat is bugging in?

Wanneer je ervoor kiest om thuis te blijven in een noodsituatie in plaats van het gebied te verlaten dan heb je het over bugging in. Je huis is je fort, je bunker, met alles erop en eraan om een noodsituatie goed door te komen. 

Vaak heeft dit de voorkeur omdat je beperkt bent in de materialen die mee kunt nemen wanneer je gaat verplaatsen. Thuis kun je een voedselvoorraad voor jaren realiseren en de nodige voorzorgsmaatregelen treffen t.a.v. je persoonlijke bescherming. Verder ben je bekend met de omgeving en heb je mogelijk goede contacten met de buren zodat je elkaar kunt helpen.

Het is wel verstandig om een plan te hebben voor het geval je niet op locatie kunt blijven. Dit noemen ze ook wel een bugging out plan. 


Tip #1 Locatie

Kies een goede locatie. Voor de meesten van ons zal dit ons huis zijn maar misschien heb je een vakantiewoning of een bedrijfsloods. Hoe dan ook, je wilt een locatie waar je een goede voorraad aan kunt leggen aan voedsel en water welke ook goed te beveiligen is tegen ongewenste gasten. 

Zorg dat je voldoende afvalzakken op locatie hebt. Niet alleen handig om afval in te stoppen, je kunt er je ramen mee verduisteren, geïmproviseerde watervangers mee maken, dingen waterdicht maken. 

Als je de ruimte hebt dan zou je een voorraad houten planken kunnen aanleggen om je ramen mee dicht te timmeren. Er bestaat ook speciale scherfbindende folie voor de ramen zodat er geen scherfwerking optreedt bij een explosie of wanneer iemand de ramen intikt. 


Tip #2 Water

Water is essentieel, drie dagen zonder en het is einde oefening. Zorg voor voldoende water op je bug in locatie. Dit kun je doen door een hoeveelheid water op te slaan in flessen, jerrycans of vaten. Mocht er een natuurlijke waterbron (rivier, sloot, meer, put enz.) in de buurt zijn dan ben je nog beter af. Met een simpel waterfilter beschik je zo over een grote hoeveelheid drinkwater.


Tip #3 Voedsel

Neem de tijd om een voedselvoorraad aan te leggen op locatie. Dit kan lang houdbaar voedsel zijn in blik of gevriesdroogd voedsel. Als je thuis je bug in locatie maakt, zorg voor een voorraad van de voedingsproducten die je dagelijks verbruikt. Denk aan extra pakken rijst, pasta, pindakaas, enzovoorts. Dit is goedkoper dan gevriesdroogd voedsel en waarschijnlijk een stuk smakelijker.

Als je echt de pro uit gaat hangen, koop Mylar zakken, vul deze met droogvoer (rijst, pasta, bonen, linzen) en voeg er een paar zuurstofvreters aan toe. Wanneer je deze nu in een afgesloten container plaatst dan heb je voedsel dat jaren bewaard kan worden.


Tip #4 Afvalverwerking

We produceren veel afval. Niet alleen plastic, papier en dat soort meuk maar ook menselijk afval. Bedenk waar je de ontlasting laat. Als de stroom en het water nog werken dan kun je natuurlijk gewoon de wc gebruiken. Werken deze voorzieningen niet meer dan is het verstandig om het te begraven. Doe dit niet naast je waterput of dichtbij het huis. Dit is onhygiënisch en kan ziekten in de hand werken.

Je kunt ontlasting ook verbranden maar dit trekt wel de aandacht. 

Een flinke emmer met wat kattengrit zou je kunnen gebruiken als een geïmproviseerd toilet.  Als je buiten de ruimte hebt dan kun je ook een groot gat graven en een latrine realiseren.

Bedenk ook hoe je omgaat met overig afval dat je creëert. Een grote stapel afvalzakken in je achtertuin kan je locatie verraden aan mogelijke vijanden (denk aan plunderaars of ander tuig). Probeer dit te voorkomen. 

Probeer voedselverspilling tegen te gaan, dit scheelt niet alleen in hoe lang je met je eten kunt overleven maar ook in het verwerken van het afval. Hoe minder afval je produceert hoe minder je hoeft te begraven.


Tip #5 Stroom

Een werkende vriezer, koken op elektriciteit, verlichting, allemaal zaken die het leven wat makkelijker maken. Door zelf stroom op te wekken, kun je in een shtf-situatie net wat comfortabeler je ding doen. 

Zonnepanelen en eventueel een accu kunnen ervoor zorgen dat de noodzakelijke apparaten blijven werken. Een generator maakt veel geluid en kan ongewenste aandacht trekken. Wees je hiervan bewust.

Wanneer je een generator wilt gebruiken, zorg dan voor voldoende brandstof op voorraad.

Verder is het verstandig om voldoende batterijen op te slaan voor de apparaten die je gebruikt. Denk aan een noodradio, zaklamp, portofoons enzovoorts. Met een powerbank (eventueel op zonne-energie) kun je met usb je apparaten opladen. 


Tip #6 Licht en warmte

Deze tip gaat samen met de vorige tip, je wilt 's nachts wat kunnen zien, je moet kunnen koken en (een deel van) het huis verwarmen. Bedenk hoe je dit gaat doen wanneer de stroom het niet meer doet en gas niet beschikbaar is.

Denk aan een houtkachel, barbecue, camping gasstel, alcoholbranders. Voldoende opties om op te koken. Wees je er wel van bewust dat vuur en de geur van eten mogelijk mensen aan kan trekken. 

Koop een goede zaklamp, hoofdlampje en voldoende batterijen zodat je een tijdje vooruit kunt. Kaarsen zijn ook handig, net als olie lantaarns. 

Leg ook een paar warme dekens of slaapzakken in je voorraadkast.


Tip #7 Communicatie

Probeer op de hoogte te blijven van wat er om je heen gebeurt. Gebruik hiervoor het nieuws, internet of wanneer dit allemaal niet meer werkt een simpele noodradio. 

Portofoons kunnen handig zijn om met leden van je groep of eventuele buren te communiceren. 


Tip #8 Medisch

Een simpele EHBO-unit is al beter dan niks. Sla medicatie die jij of je familieleden gebruiken alvast op. Zorg voor een noodvoorraad. Dit gaat ook op voor desinfectiemiddel, verband, vitaminetabletten, pijnstillers enzovoorts. Doe er eventueel een EHBO-handboek bij zodat je weet wat je moet doen bij een bepaalde verwonding. 


Tip #9 Beveiliging

Beveilig je bug in locatie. Zorg dat indringers niet over je schutting heen kunnen komen. Houd ramen en deuren gesloten. Timmer eventueel ramen af, plak folie. Je kunt zelfs een bordje ophangen van de hond (hier waak ik). Allemaal om af te schrikken en ongewenste gasten buiten de deur te houden. 

Als de hele straat zonder stroom zit, voorkom dan dat jouw huis het enige huis is waar het licht brandt. Dit is een uitnodiging voor anderen om langs te komen want kennelijk ben jíj wel voorbereid. 

Wees voorbereid op indringers. Zorg dat je jezelf kunt verdedigen. Denk hierbij niet alleen aan wapens maar ook aan vluchtroutes. Plaats op tactische plekken een brandblusser. 

Onderhoud je wapens tijdig zodat ze altijd in perfect werkende conditie zijn. Zorg voor een goede training zodat je veilig met deze wapens om kunt gaan. 


Tip #10 Blijf inzetbaar

Fysiek en mentaal fit blijven is een topprioriteit. Bedenk hoe je dit gaat doen en wat je hiervoor nodig hebt. 

Het kan zijn dat je langere tijd in een bug in situatie zit. Gebruik de tijd om die boeken over survivallen te lezen wat je al jaren wilt doen. Oefen skills en drills. Denk ook aan ontspanning.


Bonustip: Ruilmiddelen

Natuurlijk heb jij als prepper altijd cash achter de hand. Je kunt het ook overwegen om wat ruilmiddelen in huis te halen. Denk hierbij aan zilver of goud maar ook tabak, snoep, zout, alcohol, koffie. Dit kan geruild worden voor items die je nodig hebt.


Rating: 0 sterren
0 stemmen

U kunt het bericht beoordelen door een aantal sterren te selecteren.

Indien u een reactie plaatst, zal uw e-mailadres niet zichtbaar zijn voor anderen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.