Winter wildkamperen: complete paklijst

Gepubliceerd op 14 februari 2025 om 13:55

Ben je van plan om binnenkort te gaan wildkamperen en ben je benieuwd wat je allemaal mee kan nemen? In dit blogbericht vind je de complete lijst van uitrustingsstukken om mee te nemen op je wildkampeer avontuur. 

Een echte Bushpapa in het wild met winterslippers

Kamperen in de winter is net even een tandje anders dan in de zomer. In dit blogartikel laat ik je mijn standaarduitrusting zien welke ik van de herfst tot de lente meeneem naar het bos.

Wat neem ik mee?

1. Stevige rugzak

2. Onderkomen 

3. Slaapsysteem 

4. Kooksysteem 

5. Gereedschappen 

6. Vuurkit 

7. Medkit 

8. Comfort 

9. Vocht 

10. Voedsel

Een checklist met daarin mijn complete paklijst winter wildkamperen in pdf-formaat.

Checklist Paklijst Winter Wildkamperen Pdf
PDF – 847,6 KB 9 downloads

1. Stevige rugzak

Om alle uitrusting veilig in op te bergen. Persoonlijk heb ik de meeste ervaring met militaire rugzakken. Deze zijn vaak van goede kwaliteit en kunnen tegen een een stootje. Ik hoef me dan niet snel zorgen te maken om beschadigingen.

De rugzak die ik vaak meeneem is de (TT) Range Pack MKII van Tasmanian Tiger. Deze gaat inmiddels al zo'n vijf á zes jaar mee en vertoont nog geen gebreken. 

Verder streef ik er altijd naar om de tas op dezelfde manier in te pakken. Zo weet ik ook in het donker mijn spullen terug te vinden.

Ik neem verder standaard een regenhoes mee voor de rugzak en twee vuilniszakken. Vuilniszakken om de rommel in te stoppen of om zaken waterdicht te verpakken.

In de bovenste klep zit nog een klein bundeltje paracord. Dit is om de tas aan een boom te hangen zodat deze hoog en droog van de grond hangt. Het maakt het ook makkelijker om er spullen in te stoppen en uit te halen. 


2. Onderkomen

Persoonlijk lig ik het liefst onder een tarp. Omdat ik vaak met de hond op pad ga, kies ik eerder voor een soort tentje. Zo kan hij niet midden in de nacht op avontuur gaan. In de zomer is dit vaak een mesh-tent, in de winter neem ik de DD Hammocks Pyramide tent mee op pad.

Verder gaat er ook altijd een tarp van 3x3 meter mee de tas in. Deze is ook van DD Hammocks. Bij slecht weer kan ik dan de tarp over het onderkomen spannen. Zo sta ik niet gelijk in de regen wanneer ik de tent uit kruip. Of we gebruiken deze tarp voor een groepsonderkomen om onder te relaxen bij het kampvuur.

De tarps gaan inmiddels ook al zo'n vijf jaar mee en ze zijn nog in perfecte staat.

In een apart tasje zitten dan nog de volgende items voor het maken van een onderkomen:

  • ridgeline compleet geprept van een kleine 10 tot 15 meter (paracord 550 type III)  inclusief 5 prussikknopen (gemaakt van dunner paracord) en een lus aan beide uiteinden
  • bankline 1 meter
  • elastieken koord (1 meter)
  • 12 stuks aluminium y-haringen van 25 cm lang
  • twee stokjes
  • reparatiesetje opblaasbaar matje

3. Slaapsysteem

Ik lig het liefst in de modulaire slaapzak van defensie. De herfstslaapzak is vaak al voldoende, aangevuld met de bivakzak. Mocht het echt koud worden (temperaturen vanaf -5 graden Celsius) dan neem ik ook de zomerslaapzak mee. Samen vormen deze slaapzakken de winterslaapzak welke tot ver onder 0 kan.

De oudere slaapzak van defensie (M90) is ook fantastisch in de winter. Wel behoorlijk aan de zware kant en hij neemt behoorlijk wat ruimte in. 

Onder de slaapzak komt een lichtgewicht opblaasbaar matje van Sea to Summit. Deze is geïsoleerd. Daaronder komt vervolgens de opvouwbare slaapmat van de Decathlon. Dit vormt een comfortabele bodem. 

In het verleden heb ik altijd op een rolmatje van defensie geslapen. Het voordeel van deze units, net als de opvouwbare slaapmat, is dat ze niet lek kunnen gaan. 

Het geheel gaat vervolgens in de bivakzak. Op die manier schuif ik 's nachts niet van het matras, het isoleert beter en ik kan langs de flanken spullen kwijt zoals bijvoorbeeld een zaklamp, mes en telefoon. Zo heb ik die materialen altijd op een vaste plek liggen.

Soms neem ik de hangmat mee en slaap ik daarin. Ik lig dan in de herfstslaapzak van defensie en bevestig aan de onderzijde van de hangmat een underblanket. Dit isoleert en voorkomt het 'Frozen Butt Syndrome'. 

De hond slaapt op een dikke, stevige wollen deken met daaronder een hitte reflecterende laag.

Tot slot neem ik altijd een Dry Bag mee. Deze gebruik ik om met het opzetten alle lege tasjes en foudralen in op te bergen. Zo heb ik dat allemaal centraal bij elkaar en raak ik deze spullen niet zo snel kwijt. Na het afbreken van het onderkomen stop ik de natte tarp / tent in deze Dry Bag zodat de inhoud van de tas verder droog blijft. 


4. Kooksysteem

Normaliter neem ik de Trangia mini mee als backup om op te koken. Mocht ik geen kampvuur maken dan heb ik altijd deze alcoholbrander paraat. De brandstof, alcohol, koop ik bij een voordeelwinkel en gaat vervolgens in de hufterproof brandstoffles mee de tas in.

Om hete pannen vast te kunnen pakken neem ik verder een kleine pannengrijper en leren handschoenen (defensie) mee. 

Afhankelijk van het gerecht kies ik uit welke pan er mee gaat. Dit kan een gietijzeren braadpan zijn of een Dutch Oven. Andere keren kies ik voor een Oost-Duitse messtin of een grillrekje. Nederlandse messtinns van defensie gaan vaak standaard mee omdat ik deze gebruik als bord.

Verder pak ik de klapmok ook altijd in en een titanium spork (LMF). Soms aangevuld met een houten spatel. 

De afgelopen jaren nam ik graag de Coleman mulitifuel stove mee het bos in. Werkt heel goed en kan zelfs op normale benzine functioneren. De Trangia kookt net wat relaxter en draagt voor mij wel bij aan de hele ervaring.

Andere opties om op te koken zijn bijvoorbeeld een kleine Esbit brander of een gasbrander. Bij het gebruik van een gasbrander kan het handig zijn om in de winter vierseizoensgas te gebruiken.  Deze mix is geschikter om te branden bij lage temperaturen. 


5. Gereedschappen

In mijn rugzak neem ik doorgaans de volgende gereedschappen mee:

  • zaklamp
  • hoofdlampje met rood licht 
  • extra batterijen voor de hoofdlamp
  • multitool
  • vast mes (Morakniv)
  • zaag (Silky)
  • pioschop

Rood licht op de hoofdlamp is voor mij een must. Het draagt minder ver dan wit licht en is daardoor een stuk tactischer. Het verpest je nachtzicht ook minder vergeleken met wit licht.

Voor de elektronische apparatuur neem ik een kleine Dry Bag mee zodat ze altijd waterdicht verpakt zijn. 

Met het vaste mes kloof ik het hout dat ik met de zaag tot blokken heb verwerkt. Gekloofd hout brandt een stuk beter en sneller dan niet gekloofd hout.

De pioschop is ideaal voor het graven van een Dakota Fire Hole of een tijdelijke latrine.


6. Vuurkit

Een compact en compleet setje om goed een vuur te kunnen starten.

In de vuurkit zitten de volgende onderdelen:

  • firesteel (LMF)
  • aansteker
  • wattenschijfjes met vaseline
  • stuk aluminiumfolie
  • puntenslijper

De wattenschijfjes prep ik thuis. Tussen elk wattenschijfje smeer ik vaseline en dan rol ik het schijfje op. De katoenen vezels vatten gemakkelijk vlam en de vaseline zorgt ervoor dat de brandduur flink wordt verlengd.

Aluminiumfolie kan een droge ondergrond vormen indien de weersomstandigheden dit vereisen. Indien nodig kan er ook een klein windscherm van worden gemaakt.

De puntenslijper kan van kleine droge takjes heel fijn schaafsel maken. Dit is fantastisch aanmaakmateriaal.


7. Medkit

Voor kleine bostrips combineer ik de toilettas en de medkit in één set. Dus naast de persoonlijke verzorgingsmiddelen als purol, tandpasta, tandenborstel en handgel neem ik ook pleisters, pijnstillers, wondontsmettingsdoekjes, een noodverband en een tekentang mee.

Voor langere hikes of bugoutscenario's zou  ik eerder voor een completere EHBO-set kiezen. Ik heb hier een video van gemaakt. Benaderbaar via deze link.


8. Comfort

Wanneer je langere tijd in het bos vertoeft dan is het wel fijn wanneer je lekker kunt zitten. Opvouwbare stoeltjes of krukjes zijn vaak al een stuk beter dan een natte tak om op te zitten.

Tegenwoordig neem ik geen krukje meer mee maar kies ik voor een opvouwbare mat (Decathlon). Opgevouwen een mooi verhoogd zitje, uitgevouwen een heerlijke plek om languit op te liggen, naast een mooi kampvuur.

's Nachts gaat deze mat onder mijn opblaasbare slaapmat en samen vormt dit een matras. 

Denk bij comfort ook aan geschikte kleding. Een muts, col, thermo-ondergoed en een extra bontje.


9. Vocht

Een liter kokend heet water met thermosfles gaat standaard mee. Verder een veldfles water met drinkmok. De drinkmok is ook geschikt om mee te koken. Een klein deksel voor deze mok neem ik ook mee zodat het water sneller kookt. 

Een aantal tips voor het hete water en de thermosfles:

  1. Verwarm de thermosfles voor en doe het kokend hete water last minute in de thermosfles, net voor vertrek. Doordat de thermosfles is voorverwarmd, blijft de inhoud langer warm.
  2. Houd de fles van de grond. De grond is koud en dit koelt de thermosfles ook verder af.
  3. Leg de thermosfles 's nachts bij je in de slaapzak. Zo heb je 's ochtends vroeg nog warme koffie. 

Voor bij het kampvuur neem ik verder nog een colaatje en mogelijk enkele biertjes mee het bos in en soms nog een kleine heupfles met whisky.  

Voor de hond twee halve literflesjes water. Deze draagt hij zelf mee in zijn rugtas, net als zijn voer.


10. Voedsel

Meestal te veel. Ik ben dan ook een vreetzak. Een busje Pringles kan altijd in de tas.

Goed avondeten, dat kan de ene keer butter chicken met naan zijn, de andere keer een goed stuk vlees. Verder nog een klein snackje voor de avond, iets van een KitKat of een Twix. 

Ontbijt neem ik niet mee. In het verleden wel gedaan, lekker gebakken ei met spek in het bos. Tegenwoordig niet meer.

Voor de hond twee zakjes met brokken, kipfilet en een kauwstaaf. 

Hij heeft het geluk om hier en daar met ons mee te eten wanneer het geschikt vlees is voor honden. 

Vergeet ik hier toch bijna de stroopwafels. Man man man wat zijn deze lekker in het bos. Na het eten, even kort op een grillrekje. Perfect. 


Tot zover

Tot zover mijn winterpaklijst voor een nachtje wildkamperen in het bos. 

Het is mijn lijst, het werkt fijn voor mij, kijk vooral wat voor jou goed werkt. Je kunt van alles mee het bos in nemen maar je moet het ook allemaal sjouwen.

Een tarp is opgezet en afgebroken binnen 5 minuten. Een tent duurt vaak al wat langer. Hetzelfde met de slaapmatten. Een opvouwbare mat is zo uitgerold. Een opblaasbare kost meer tijd en is gevoelig voor lekkages.

Niet alles hoeft topkwaliteit te zijn of ultralight. Ik hou van defensiespullen en bepaalde merken. Dit combineer ik. Vaak is het ook een kwestie van uitproberen. En soms verandert je voorkeur voor een bepaalde setup.

Ik hoop dat je iets aan deze uiteenzetting hebt gehad en ik wens je alvast veel plezier op je volgende bostrip!

Stoic Prepper - door Jeroen van Hekke.


Rating: 5 sterren
1 stem

U kunt het bericht beoordelen door een aantal sterren te selecteren.

Indien u een reactie plaatst, zal uw e-mailadres niet zichtbaar zijn voor anderen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.