Zeecontainer Doomsday Schuilkelder

Gepubliceerd op 5 december 2024 om 13:00

Low budget een ondergrondse schuilkelder, Doomsday bunker, bouwen met een zeecontainer, klinkt goed. In de praktijk zitten er wel wat haken en ogen aan dit idee. 

Waarom zou je uberhaupt een ondergrondse schuilkelder willen bouwen? Wat zijn redenen om dit te doen, waar moet je dan zeker rekening mee houden en hoe zit dat met oude zeecontainers? Dit en meer lees je in dit gloednieuwe blogartikel.


Waarom een ondergrondse schuilkelder?

Preppen in Nederland zal vanwege verschillende mondiale dreigingen de komende jaren steeds meer aandacht krijgen. Een goede schuilkelder kan onderdeel zijn van jouw persoonlijke prepplan. 

Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog zijn er veel schuilkelders gebouwd. In Nederland zijn er zo'n 10.000 bunkers gebouwd.

Een schuilkelder biedt fantastische bescherming tegen bommen. Het is ondergronds waardoor je ook niet zo makkelijk gezien kunt worden.

Zelfs met warmtebeeld is het niet mogelijk om door een dikke laag aarde heen te kijken. Een schuilkelder biedt dus zowel vuurdekking als zichtdekking.

Met de groeiende spanningen in de wereld en escalerende conflicten is een schuilkelder een prima asset om over te beschikken. In geval van nood ben je binnen no time op een veilige plek.

Je kunt de schuilkelder bovendien volledig preppen met een goede voorraad aan water en voedsel en alle andere benodigdheden die in een noodsituatie goed van pas komen. 

Een land als Finland beschikt over 55.000 schuilkelders. In de hoofdstad Helsinki heb je 5.5000 van deze schuilkelders waaronder tientallen grotere complexen waar duizenden mensen in kunnen schuilen. De Finnen zijn zelfs zo goed geprept dat de hele bevolking van Helsinki (900.000 man) ondergronds kan schuilen 


Geen wetgeving voor burgerbescherming

Sinds 1986 is er geen wetgeving en beleid meer voor burgerbescherming. Er zijn geen bunkers of schuilkelders waar onze bevolking hun toevlucht kan zoeken in geval van nood. Dus, op u komt het aan. 

Hieronder een knop met de link naar het nieuwsitem van Eenvandaag. Onderaan die site een korte reportage.


Waarom geen zeecontainer ingraven?

Het klinkt aantrekkelijk, echter, deze units zijn niet gebouwd om ingegraven te worden en als bunker te dienen. De bovenkant kan het gewicht van de grond erboven niet fatsoenlijk dragen tenzij je dit op de een of andere manier versterkt.

Ook de zijkanten kunnen instorten wanneer daar de druk van duizenden kilo's grond op komt te staan. 

Verder zijn de containers niet volledig waterdicht, dit kan problemen opleveren wanneer ze onder de grond worden geplaatst. Je wilt niet te lang in een muffe schimmelige bunker verblijven. Ook is dit niet goed voor je opgeslagen proviand. 

Het kan zijn dat de coating van de container giftige substanties bevat. Je wilt voorkomen dat je eventuele giftige dampen in gaat ademen.

Naast de coating of verf moet je ook rekening houden met insecticiden en pesticiden, zware metalen en vluchtige organische stoffen. 


De perfecte zeecontainer-schuilkelder bouwen

Ben je niet te stoppen en wil je toch een zeecontainer de grond in werken, houd dan rekening met de volgende aandachtspunten:

Locatie

Idealiter is de bunker of schuilkelder snel te benaderen. Bijvoorbeeld onder het huis of in de achtertuin onder de schuur. Mocht dit niet mogelijk zijn dan is wellicht een plek in het bos geschikt wanneer je over een eigen stukje bos beschikt. 

De bunker moet voor jou toegankelijk zijn zonder dat dit teveel aandacht trekt van anderen. 

Camouflage

Je zit niet te wachten op ongenode gasten, zeker niet in een SHTF-situatie. Het verminderen van de zichtbaarheid van de bunker is een prioriteit. 

Zorg voor zichtdekking. Denk aan het afcamoufleren door struiken te planten. Kies voor een struik die ook in de winter zijn bladeren behoudt. 

Omring het geheel eventueel met bramenstruiken. Dit vormt een natuurlijke barrière. 

Bevindt de bunker zich niet in het bos, pas dan de directe omgeving aan zodat de bunker of de ingang hiervan zo min mogelijk opvalt.

Fundering

Maak een goede fundering zodat de boel niet verzakt. 

Versterk zijkanten en bovenzijde

Versterk zowel de zijkanten van de container als de bovenzijde. Je wilt voorkomen dat de boel instort onder het gewicht en de druk van de aarde rondom en op de container. 

Nooduitgang

Je wilt een nooduitgang voor het geval de hoofdingang is geblokkeerd. Dit kan door pure pech, bijvoorbeeld een omgevallen boom, maar het kan ook zijn dat vijandelijke units de uitgang blokkeren. 

Verf en vloeren

De verf of coating kan schadelijke stoffen bevatten. Dit geldt ook voor de houten vloer. Vervang de verf door een nieuwe laag, vervang de vloer wanneer je denk dat dit nodig is. 

Maak waterdicht

Seal de container door alles waterdicht af te werken. Dit voorkomt vocht en tocht. Gebruik hiervoor kwaliteitsmaterialen. 

Inspecteer de container goed. Repareer en dicht scheuren en gaten. Verwijder roest. Gebruik eventueel stukken metaal en een lasapparaat. 

Vervolgens met een waterproof seal (coating) het dak en de zijkanten waterdicht afwerken. Eventuele ramen/deuren goed in het lood zetten en sealen. Seal ook de vloer, werk af met goede isolatie. 

Ventilatie

Goede ventilatie is belangrijk om een gezonde atmosfeer te behouden in de bunker. Ventilatie voorkomt de ophoping van schadelijke stoffen in de lucht. Het voorkomt vocht, condens, schimmel en muffigheid. 

Opslag

Richt een deel in voor de opslag van water, voedsel, dekens, brandstof en meer van dat soort zaken. Probeer het slim te doen door 

Sanitair en afvalverwerking

Afhankelijk van het doel waarmee je de bunker bouwt, kan het zijn dat je ondergronds je behoeften moet doen. Dit afval moet ook weer af worden gevoerd. Wellicht kun je het tijdelijk opslaan in een plastic bak of een chemisch toilet. 

Uiteindelijk wil je dit toch weer uit je bunker hebben, net als afval dat ontstaat door het bereiden van voedsel en dat soort zaken. Houd hier rekening mee.


Rating: 5 sterren
2 stemmen

U kunt het bericht beoordelen door een aantal sterren te selecteren.

Indien u een reactie plaatst, zal uw e-mailadres niet zichtbaar zijn voor anderen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.