Bosrecept: pizza bakken met de Dutch Oven

Gepubliceerd op 22 december 2024 om 12:00

In het kader van 'goed voor jezelf zorgen': vandaag een bosrecept voor pizza uit de Dutch Oven. Want wanneer je met goed gezelschap een nachtje in het bos gaat bivakkeren dan is een versgebakken pizza altijd welkom.

Voor dit gerecht wil je koken op kolen en niet zozeer boven een brandend vuur. Dus, maak een mooi kampvuur en gebruik de gloeiend hete kolen om de pizza op te bakken.

Je kunt natuurlijk ook briketten gebruiken. 


Zo maak je het


1. Prep het deeg

Je kunt dit uiteraard ook terplekke in het bos maken, zelf heb ik het dit keer thuis geprept. Scheelt weer wat gedoe in het bos en het deeg heeft voldoende kunnen rijzen. Alles voor die krokante bodem.

Ga als volgt te werk:

  • Meng bloem, suiker, zout en gist met elkaar
  • Voeg 2/3 deel van het water toe
  • Voeg eetlepel olijfolie toe
  • Meng het geheel (met de hand of machine)
  • Voeg rustig de rest van het water toe tot het deeg de juiste consistentie heeft bereikt
  • Kneed het deeg lang genoeg, met liefde
  • Laat het deeg rijzen in een kom, bedek deze met een vochtige doek of plaats vershoudfolie over de kom
  • Na een uur rijzen is het gereed voor gebruik

2. Prep de pan 

Gebruik een beetje zonnebloemolie om de pan in te vetten. Leg vervolgens bakpapier op de bodem en laat dit aan de zijkanten wat extra overhangen. Zo kun je de pizza er straks gemakkelijk uithalen. 

Hier zie je het deksel op de foto. Het deksel had meer ruimte dan de bodem van de pan om een pizza te maken. 

Je kunt ook gewoon de bodem van de pan gebruiken.

Plaats vervolgens bakpapier op de bodem.


3. Maak de pizza

Rol het deeg uit, op maat zodat het in de pan past.

Bedek de bodem met het deeg.

Smeer de saus uit over het deeg. 

Beleg het vervolgens met de toppings naar keuze. In dit geval de kipdöner, rode puntpaprika, tomaat en rode ui.

Verdeel de fijn gesneden knoflook over de pizza.

Wanneer de pizza naar wens is belegd, plaats  deze dan op het bakpapier en doe vervolgens het deksel op de pan.


4. Bak de pizza

Plaats de Dutch Oven op de kolen. Ik heb hem er ondersteboven opgezet. Het deksel heeft bij deze pan namelijk meer ruimte voor een pizza dan de bodem.

Boven heb je wat meer warmte nodig dan onder. Leg daarom een schepje kolen bovenop het geheel. Het zal nu zo'n 25 minuten duren voordat de pizza klaar is. Bij koude weersomstandigheden ben je wellicht iets langer bezig. 

Check regelmatig of de pizza al klaar is. Wanneer deze klaar is, haal de pizza dan uit de pan door deze eruit te tillen aan het bakpapier.

NB: gebruik kolen, geen open vuur. Deze vlammen zijn namelijk te heet en zal ervoor zorgen dat het geheel volledig aanbakt. 


5. Finishing touch

Je wilt niet dunner terugkomen uit het bos dan nodig. Voeg daarom net voordat je de pizza gaat serveren nog een goede hoeveelheid geraspte kaas toe. Laat dit kort smelten, daarna serveren met een lach, of, stoer kijkend waarbij je een vuist maakt van je gezicht. 


Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 150 ml lauw water 
  • Halve theelepel zout
  • Halve theelepel suiker
  • 250 gram bloem
  • 3 gram instant gist
  • 1 eetlepel olijfolie

Voor de rest:

  • 100 gram pastasaus
  • 1 teen fijngesneden knoflook
  • Italiaanse kruiden
  • Basilicum (optioneel)
  • 100 gram geraspte kaas 
  • IJsbergsla
  • Rode ui
  • Puntpaprika
  • 200 gram kipdöner
  • Zonnebloemolie om de pan in te vetten
  • Bakpapier

Rating: 0 sterren
0 stemmen

U kunt het bericht beoordelen door een aantal sterren te selecteren.

Indien u een reactie plaatst, zal uw e-mailadres niet zichtbaar zijn voor anderen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.